Бежанците от Украйна, които масово бяха настанявани в хотели, се питат

...
Бежанците от Украйна, които масово бяха настанявани в хотели, се питат
Коментари Харесай

Украинските бежанци в Банско на кръстопът след 31 май

Бежанците от Украйна, които масово бяха настанявани в хотели, се питат какво ще се случи с тях след 31 май, откакто страната разгласи, че завършва мярката за финансиране на разноските по настаняването и изхранването им в туристическите бази и частни квартири. 
Грижата за хората, избягали от войната, се превръща в възходящ проблем, а доброволчеството е на привършване.

В зимния курорт Банско бежанците вече са близо 20 % от локалното население .

Въпреки че десетки хотелиери в Банско заявиха подготвеност да настанят бежанците и да им обезпечат работа, към момента решение няма. Потокът от търсещи заслон обаче не стопира.  Местата за настаняване са на привършване , споделя пред БНР Анна Бангеева, която преди годиниидва от Киев истава разложка снаха. Тя е била инженер в гражданската авиацияна Украйна, има и личен бизнес, унищоженот бомбардировките.

От началото на бежанската вълна Бангеева елокомотивът в доброволческия център в Банско. Занимава се с всичко - документи, комуникация с институции, настаняване, дарения, изхранване.  Най-важната ѝ грижа е за десетте бебета и бъдещите майки , за които здравната грижа не може още дълго да е безвъзмездна. Неизвестността обаче е главният проблем, с който не може да се оправи.

Около 1500 души са настанени в региона на Банско , споделя Анна. По думите ѝ в дребни хотели към момента се намират места.

" Наши съграждани, настанени в хотели, получават уведомления, че би трябвало да изоставен и да бъдат преместени в лагер за бежанци, в обществени центрове. Ако няма продължение на програмата, би трябвало да съберем най-малко 800 индивида от Банско и някъде да ги караме. Къде, не знам. Очакваме финалното решение. "

За Анна Бангеева най-хубавият вид е програмата за настаняване на бежанците да бъде продължена . Има доста хора без средства, добавя тя и дава образец с пенсионери, които са пристигнали с евакуационни рейсове и нямат опция тук да получават пенсиите си.

Бангеева признава, че ресурсът на доброволците е стеснен. Тя показва схващане, че съпричастността с времето понижава.

Всички бежанци в Банско са декларирали подготвеност да работят каквото и да е,за да могат сами да поемат разноските си. Хотелите също имат потребност от личен състав. Сред бежанците има и висококвалифицирани експерти, които работят за интернационалните компании от IT бранша.

Сред украинските бежанци, настанени в Банско, има и значително медицински експерти , които могатда запълнят мъчителния недостиг втази сфера или най-малко да имат условия да оказват помощ на своите сънародници, счита Анна.

" Те имат тапия, трудов стаж, опит. Не знаят езика, само че могат доста бързо да се включат в работата . "

Анна Бангеева мечтае за дните, в които всички бежанци ще се върнат назад в родината и " като пчелички ще изградят дома си още веднъж ".

" Народът ни е доста работлив и доста държи на земята си. "
Чуйте повече по тематиката в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР